Lékárna našich babiček třezalka tečkovaná Hypericum perforatum třezalkovité (Hypericaceae) malpígiotvaré (Malpighiales) vyšší dvouděložné rostliny (Rasopsida) rostliny krytosemenné (Magnoliophyta) rostliny (Plantae) Čeleď: Řád: Třída: Oddělení: Říše: Upozornění: Fotodynamické působení hypericinu způsobuje citlivost pokožky na světlo. Je proto potřeba se při užití třezalky vyhnout přímému slunečnímu záření a návštěvám solária. Z historie „Bylina sv. Jana“, jak se kdysi třezalce říkalo, si své lidové jméno získala podle mýtu souvisejícího se smrtí Jana Křtitele. Rytíři sv. Jana z Jeruzaléma ji používali k hojení ran za křižáckých výprav. Duševně nemocní byli nuceni pít nálev z třezalky, protože se věřilo, že zahání zlé duchy. Ve starých anglických herbářích byla zmiňována pod názvem „tutsan“. H. androsaemum – tento název byl pravděpodobně odvozen z francouzského toutsain – všelék. popis Rod Hypericum zahrnuje okolo 380 druhů. Třezalka tečkovaná je vytrvalá 40–100 cm vysoká bylina, v horní části s větvenou lodyhou. Vejčité listy jsou lysé, prosvítavě tečkované (v mezofylu roztroušené průsvitné schizogenní sekreční dutiny a při okraji několikabuněčné žlázky s červenou náplní – anthrachinonovým pigmentem [hypericin]). Žluté pětičetné květy jsou uspořádány do vrcholičnatých květenství. Plodem jsou žláznaté tobolky. Výskyt Třezalku nalezneme v Evropě, Severní Americe i Asii. Roste především na suchých stráních, loukách, na mezích, okrajích cest a lesů i pasekách. OBSAH VÝZNAMNÝCH LÁTEK: anthranoidy (hypericin a jeho deriváty cca 1 %), flavonoidy 0,5–1 % (hyperin, rutin), prenylované benzochinony (adhyperforin, hyperforin), silice 0,05–0,3 % a třísloviny 8 10 % (obsah velmi kolísá v závislosti na lokalitě a snižuje se skladováním). Léčivé účinky Využití třezalky je především při depresích a neurózách, nervových poruchách a při migréně. Dobře léčí i zánět trojklaného nervu (pijeme denně 2–3 šálky čaje z třezalky a potíráme postižené místo třezalkovým olejem). Pro její hojivý a protizánětlivý účinek ji zevně použijeme k omývání infikovaných ran a ke kloktání. Je také výborným prostředkem proti průjmu. ( ) „Na oznobeniny vařte kořeny čarovníku (třezalky – název čarovník pravděpodobně souvisí s hojným použitím této bylinky v magii) a odvarem zalijte tvaroh. Rozmělněte se starým vepřovým sádlem a přikládejte jako náplast…“ Léčivo lékařů z Myddfai, Wales, 13. století. Sběr a zpracování Od června do srpna sbíráme kvetoucí nať, odstřihujeme ji v místě, kde začíná být olistěná. Nať nesmí obsahovat rezavé květy a plody ani dřevnaté části lodyhy, proto ji sbíráme v době, kdy je rozkvetlá asi polovina květů. Sušíme ji ve svazečkách nebo v tenké vrstvě (do 10 cm) na sítě, na stinném, dobře větraném místě. Při umělém sušení nesmíme přesáhnout teplotu 35 °C, jinak by došlo ke ztrátě obsahu silic. Usušená nať musí být olistěná, musí mít svěží zelenou barvu a žlutý květ. Použití Čaj: 1 čajovou lžičku přelijeme ¼ l horké vody a necháme vyluhovat cca 5 minut. Olej: Za slunečného dne natrháme květy a naplníme jimi lahev až po hrdlo a zalijeme kvalitním olivovým olejem (nejlépe za studena lisovaným) – dbáme na to, aby květy byly zcela ponořené. Uzavřenou lahev dáme na několik týdnů (4 6) na teplé či slunečné místo a občas protřepeme. Za nějakou dobu se olej zbarví do červena. Přefiltrujeme ho přes plátýnko a zbytek vylisujeme. Uschováme v tmavých lahvičkách. Na posílení psychiky a výkonnosti 1 polévkovou lžíci po dobu cca pěti týdnů. Tinktura: Asi 10 g čerstvě natrhaných květů rozmělníme v hmoždíři a zalijeme 50 ml 70% alkoholu. Směs necháme deset dní vyluhovat a potom ji přefiltrujeme a uložíme v tmavé lahvičce. Používáme 10–15 kapek do polévkové lžíce vody nejméně dva měsíce při nervozitě, rozladěnosti a pocitech vyčerpání. Můžeme potírat zevně i například při vymknutém kotníku. Čajová směs při vysokém krevním tlaku: Připravíme si směs z 1 čajové lžičky třezalky, 1 čajové lžičky meduňky, 1 čajové lžičky květů arniky, 1 čajové lžičky semen ostropestřce a 1 čajové lžičky rozrazilu. Tuto směs zalijeme cca ½ l horké vody a necháme ji 10 minut vyluhovat. Podle chuti můžeme dosladit medem. ¤ Text: Lucie Skoblíková, správa sortimentu foto: Fotolia