LÉKÁRNA NAŠICH BABIČEK VŮNĚ vánoc Nadcházející svátky si bez ní neumíme představit. Prostoupí celý domov, zejména ve chvíli, kdy se v troubě střídá plech za plechem s umně vytvarovanými rohlíčky. To jsou ty dny, kdy hospodyně pečou cukroví, zatímco jejich mužské protějšky k sobě nechávají přijít jen tu vůni – vůni vanilky. D nes se zdá, že tu s námi ta úžasná rostlina byla odnepaměti. Přitom se ale do Evropy dostala poměrně pozdě. Přivezli ji až Španělé jako jeden z mnoha kořistnických objevů z Mexika někdy v první polovině 16. století. Báječnou chuť a vůni vanilky poznali u Aztéků, kteří ji používali jako dochucovadlo čokolády a nápojů. Sloužila i jako lék na srdce nebo k odstranění strachu či únavy. Mexiko bylo výhradním producentem vanilky do roku 1846 a až do vyhlášení jeho samostatnosti měli Španělé na vanilku celosvětový monopol. Několik sazenic, původně určených pro botanickou zahradu, se ale dostalo na ostrovy Réunion a Jáva, kam se pěstování rozšířilo. Přispěl k tomu i objev umělého opylování v roce 1841 umožňující tvorbu plodů vanilkovníku. Teprve to umožnilo rozšířit pěstování do dalších kolonií – především francouzských (ostrovy Madagaskar, Komory v Indickém oceánu a Francouzské Polynésie), britských (Cejlon, Bahamy, Zanzibar a na Seychely) a holandských. Dnes se pěstuje vanilka v tropických oblastech, kde teplota nikdy neklesne pod 18 stupňů Celsia, a to především na Madagaskaru, Komorách a Réunionu. Vanilkovník je vytrvalá epifytická liána s kolénkatou lodyhou a vzdušnými kořeny. Listy jsou střídavé, dužnaté, krátce řapíkaté, podlouhle vejčité. Květy jsou dlouze stopkaté, vykvétající v úžlabních hroznech bledozelené barvy. Mají zvláštní opylovací orgány, které v jejich domovském Mexiku opylují kolibříci nebo včelky rodu Melipona. Proto je při pěstování mimo jejich domovinu nutné tzv. umělé oplodnění, ostatně i v Mexiku je už dnes v zájmu zvýšení produkce běžné. m Co obsahuje vanilka Fenolový glykosid je obsažen ve sbíraných nezralých tobolkách – fermentací vanilozidu (fenolového glykosidu) se uvolní vonný vanilin, přítomny jsou i sacharidy a další vonné látky. Drogou je plod – Fructus vanillae. Vanilin se dnes z velké části vyrábí synteticky z eugenolu, koniferinu nebo ligninu – nikdy však nemůže jeho aroma konkurovat aromatu přírodní vanilky. Foto: Ingimage Autor: Lucie Skoblíková, Správce sortimentu ViaPharma (redakčně upraveno) vanilka a její použití Vanilka je především aromatikum a chuťové korigens, zlepšuje náladu a zahání únavu. V Mexiku platí i za afrodiziakum, lék na kašel, dokonce i na chronickou bronchitidu, v Peru ji dámy nasazují při menstruačních problémech. V kuchyni se užívá především do sladkých pokrmů, výjimečně i při přípravě bílých mas: • Domácí vanilkový cukr: do cca 500 g moučkového cukru přidáme celou tobolku, kterou doporučujeme rozříznout (dokonale budeme mít provoněnou dózu s cukrem již po týdnu až deseti dnech). • Vanilkové rohlíčky: potřebujeme 100 g moučkového cukru, 340 g másla, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů, špetku soli a cukr s vanilkou na obalení. Máslo si nakrájíme na menší kousky a zpracujeme s dalšími surovinami v pevné těsto, které pak necháme několik hodin v chladničce – ideálně přes noc. Druhý den jej necháme povolit do pokojové teploty, rozválíme na válečky, z kterých odkrajujeme malé kousky a v ruce vytvarujeme malé rohlíčky, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu si předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C), pečeme přibližně 12–15 min. Necháme na plechu trochu zchladnout a ještě teplé je obalíme ve vanilkovém cukru. • Ořechové šátečky: na těsto potřebujeme: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžíce vody a špetka soli. Na nádivku: 100 g mletých vlašských ořechů, 100g mouč­kového cukru s vanilkou a 2 vejce. Z uvedených surovin dobře vypracujeme těsto a necháme je v chladničce přibližně 2–3 hodiny odpočinout. Pak jej rozválíme na cca 2–3 mm a nakrájíme na čtverečky o straně zhruba 4 cm, plníme nádivkou a složíme na trojúhelníčky, které dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na cca 200 °C do růžova. Po upečení ještě teplé obalíme v cukru s vanilkou. www.drmax.cz