životní styl Hodování s Mírou Vánoční svátky jsou v českém pojetí spojeny nejen s bohatou štědrovečerní nadílkou, ale také dobrým jídlem a pitím. Avšak v množství větším než malém, často připomínajícím spíše závody v obžerství. Jak si vychutnat letošní Vánoce „tak akorát“ a vyhnout se těžkému žaludku, žlučníkovému záchvatu či výčitkám z nabraných kil? S lané střídá sladké, smažené stíhá tučné, všeho na kila… O Vánocích se zkrátka odmítáme šidit. V duchu hesla „Hojnost především!“ nakládáme našim žaludkům více, než jsou schopny bez problémů vstřebat. Místo toho, abychom si jídlo vychutnali, zápasíme více s tím, jak ho co nejrychleji strávit. Typickým příkladem toho, jak vánoční rituál v obžerství probíhá v řadě českých rodin, je naše redakční kolegyně Šárka, která na tradice a zvyky nedá dopustit a tak se i v její rodině dlouhá léta odvíjel od Vánoc do Silvestra obdobný scénář. „Pět kilo bramborového salátu s poctivou domácí majonézou jsem běžně míchala v lavoru, kapra připravovala výhradně smaženého, kila vepřových řízků doplňovaly ještě nezbytné vinné klobásy. Jídla bylo tolik, že by pro mě, manžela a dvě děti běžně vystačilo na týden, ale už 25. jsem pro jistotu chystala na Štěpána kachnu se dvěma druhy knedlíků a zelí. A protože se u nás nikdy nic nevyhodí, všechno se „poslušně“ snědlo, i kdybychom měli prasknout. O průběžném zobání 15 druhů cukroví, chlebíčků a jednohubek připravovaných pro návštěvy ani nemluvě,“ vzpomíná Šárka na tradiční rodinné menu. Ve chvíli, kdy začal nastupovat trend zdravého stravování a trh zaplavily gastro časopisy a pořady o vaření, začala i Šárka přemýšlet o změně: „Tvrdě jsem narazila u manžela, který je velký jedlík a nedá dopustit na poctivou českou klasiku. Takže jsem ještě několik let připravovala vánoční menu v obvyklém stylu. Změna vlastně přišla až předloni, kdy jsem Boží hod strávila s Mirkem na pohotovosti s akutní žlučníkovou kolikou. Lékaři ho hospitalizovali a nasadili tvrdou dietu. Od té doby už každé Vánoce přemýšlíme nad tím, co a v jaké míře sníme, abychom si svátky opravdu užili a ne protrpěli,“ uzavírá vzpomínání kolegyně. Manžel vzal úsloví o štědrých Vánocích tak za své, že jsme ho loni na Boží hod vezli na pohotovost Udělejte si „příjemno“ Jak už bylo řečeno, největší nástraha svátečního debužírování tkví v jeho nadměrném množství. „Současný člověk stále více prahne po konzumu libých požitků, mezi které patří dobré jídlo a pohodlná nečinnost. Tento paradox je ale překonatelný, neboť ‚příjemno‘ můžeme umocnit na základě kontrastu,“ uvádí psychoterapeutka PhDr. Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB a vysvětluje: „Odpočinek, nebo řekněme ležení u televizních vánočních pohádek, si vychutnáme daleko lépe po předchozí fyzické zátěži, ať už je to procházka na čerstvém vzduchu či jiná oblíbená pohybová aktivita.“ Nejenže náš organismus sladkou odměnu lépe stráví, ale obejdeme se také bez následných výčitek, které při celodenním povalování a přejídání přirozeně vytanou na mysli. Mnohem důležitější, než počítat kalorie a přemýšlet nad každým soustem, které vkládáme do úst, je si vánoční svátky užít. I zástupci z řad výživových poradců doporučují nevymýšlet za každou cenu zdravé náhražky tradiční štědrovečerní večeře. „Pokud smaženého kapra s bramborovým salátem milujeme a dopřejeme si ho jednou za rok, určitě nám to nějak neuškodí,“ uklidňuje obavy jedna z nich, Ing. Hana Málková ze sdružení STOB (Stop obezitě). Pokud byste přeci jen chtěli letošní Vánoce odlehčit a zároveň nepřijít o své oblíbené klasiky, zkuste kapra místo smažení upéct na přírodní způsob v troubě nebo místo majonézy bramborový salát doplnit kvalitním jogurtem. Daleko ukázněněji můžeme ke konzumaci dobrot přistupovat v rámci silvestrovských oslav, které dávají větší prostor k experimentům a vymýšlení zdravých alternativ. Místo klasických obřích chlebíčků a jednohubek s těžkotonážními pomazánkami a uzeninami můžete připravit zeleninové jednohubky. Jako podklad použijte místo veky na kolečka nakrájenou zeleninu (například okurku, mrkev nebo kedlubnu) a namažte pomazánkou z tvarohu (60 takových jednohubek se energeticky vyrovná jednomu chlebíčku s majonézou!). Uvidíte, že to po několikadenním přejídání hosté ocení a budou mizet ze stolu velmi rychle. Abychom na náš vánoční jídelníček nekoukali jen kriticky, je třeba říct, že má řadu pozitiv. Už samotný kapr na štědrovečerní tabuli je při vhodné úpravě velké plus, zvlášť v Česku, kde je konzumace ryb hluboko pod doporučovaným průměrem, by se mohl objevovat na našem talíři i častěji. Také větší množství nejrůznějšího ovoce (českého i exotického) či ořechů (bohatých na „zdravé“ tuky) ve svátečním menu je lidskému organismu jedině ku prospěchu. Horší už je to s přemírou zkonzumovaného cukru, kterého obecně jíme i přes rok velké množství, Vánoce nevyjímaje. Jezte proto oblíbené cukroví pomaleji a vychutnávejte. „Optimální je upéct malé kousky a třeba i méně druhů cu­kroví, než jste od babičky zvyklí (čím více druhů, tím větší potřeba ochutnat od každého) – přirozeně tak sami můžete dojít k tzv. metodě JJP (Jez Jen Polovinu toho, co jindy),“ říká výživová poradkyně Hana Málková, která se změnám přístupu ve stravovacích návycích věnuje. m Foto: Ingimage VÁNOČNÍ PŘEJÍDÁNÍ VS. NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ Velkou chybou je vnímat Vánoce jako poslední šanci, kdy se můžeme beztrestně najíst a dopřát si všeho neomezeně předtím, než od Nového roku nasadíme striktní dietu, kterou vše opět spravíme. Díky pocitům viny si přejídání a rádoby „přípravnou“ fázi před obdobím půstu stejně neužijeme. „Lepší je dát si závazek, že od 1. ledna nebudete úplně jiní, ale že uděláte jen jednu malou změnu. Tu můžete vyzkoušet už v průběhu Vánoc a pak si vyberete, které z nich budete postupně trénovat i v novém roce a už si ji uchováte navždy,“ říká Iva Málková a závěrem uvádí několik příkladů principů, kterých se můžete držet v obměněné podobě nejen na Vánoce, ale i v následujícím období: • Přeorganizujte si prostředí tak, aby pracovalo pro vás. Nejlepším řešením je nemít stále plné stoly cukroví či jiných pochutin, ale dát si na talířek, co si dovolíte zkonzumovat za den. Zbytek uložit co nejdále, mimo dosah ruky, nejlépe například do sklepa. • Mějte na paměti, že první sousta vychutnáváte, další už jsou jen setrvačnost. Neobviňujte se, nenazývejte konzumaci cukroví hříchem, ale plánovaným vybočením. • Pokud se vám podaří přijít na to, že požitek z jídla neroste s jeho množstvím a nebudete přejedeni jako ostatní, zvýrazněte své pocity něčím příjemným navíc, odměňte se. • Chcete-li si o Vánocích trochu hrát, zkuste si zapsat v programu Sebekoučink na www.stobklub.cz, co jste zkonzumovali za jeden den. Zábavné semaforky vám dají zpětnou vazbu, jak jste si vedli. O vánočním dnu na vás budou asi mrkat červeně, což je však přirozené. Vytvořte si aspoň teoreticky jídelníček, kde bude převaha semaforků zelených a už budete mít strýčka na nový rok. pf 2016 pf 2016 www.drmax.cz